Kjenn ingrediensene: Aloe Vera

July 14, 2009 by Anita  
Filed under ingredienser

Aloe Vera er en kaktuslignende plante mange har hørt om før, og den er meget populær i en mengde kosmetikk produkter og også i helsekostpreparater. Dens gode egenskaper for både innvortes og utvortes bruk er godt kjent. Innvortes kan den drikkes som gele/juice og hjelpe til med fordøyelsen, kretsløpet og immunforsvaret. Utvortes er den mye brukt for sine kjølende og fukt givende egenskaper.

Aloe Vera gele kan brukes på solbrent hud (selv om jeg selvsagt alltid anbefaler at man bruker solkrem for å unngå å bli brent!) Som en avkjølende og beroligende aftersun.
Den gir godt med fuktighet og roer ned eksemutbrudd, og aloe vera hjelper også ved kutt, psoriasis, munnsår og andre hud problemer.

Følg med i morgen, da har jeg testet aloe vera gele, og på torsdag kommer et megatips for å kunne spare penger men like vell kunne kjøle ned huden med aloe vera.

Meditrina - Trygg kosmetikk og økologisk livsstil

Kjenn ingrediensene – mineralolje

June 23, 2009 by Anita  
Filed under ingredienser

Noen produkter legger sterk vekt på at de er laget med vegetabilske oljer, dette er kjempebra – alternativet er mineralolje som absolutt ikke er bra til bruk på huden. Det er veldig mange kosmetikkfirma som bruker mineralolje som base i sine produkter fordi disse ingrediensene er billige og holder lenge. Dette betyr at produsenten får stor fortjeneste på produktene sine, samtidig som at produktene kan oppbevares over lengre tid på lager før salg, og at de ikke mygler på baderoms hyllen din.

Mineralolje er så behandlet at det ikke inneholder vitaminer, mineraler eller fettstoffer, det vil derfor ikke gi huden næring i noen form. Mineraloljen legger seg som et tettende lag utenpå huden og hindrer huden å ta til seg nødvendig fuktighet og skille ut avfallstoffer. I verste fall kan dette føre til en tørr hud med veldig tilstoppede porer/kviser. Dette kan bli vanskelig å behandle etterpå.

Mineralolje er det som er igjen etter produksjon av motorolje og bensin. Frister det å gå ut i garasjen og smøre seg med en vilkårlig flaske olje? Denne type oljer er ikke fornybar og derfor ikke bra for miljøet. I en studie fra 2007 ved Karolinska Institutt i Sverige kom det fram at personer som eksponeres mye for mineralolje, eks yrkesarbeidere innenfor industri, hadde 30% større fare for å utvikle revmatiske sykdommer. Se her for mer om dette.

Hva skal jeg se etter hvis jeg vil unngå mineralolje i mine produkter?

Når det er brukt mineralolje i produkter er de oppført i innholdsdeklarasjonen med disse navnene:

Vaselin
Vaselin oil

oleum vaselini

Parafin
Parraffinum Liquidum
Paraffin oil
Liquid paraffin
Petroleum
Oleum petrolen
Petrolatum
Hvit mineralolje
Medisinsk hvitolje
Ceresin
Dimethico
Ozokerit (brukes i maskara)
Polyisobutene (brukes i lepomade)
E 905

Kilde: http://www.touchtherapy.no/olje.html

Vi anbefaler å alltid lese ingrediensene på produktene før du kjøper dem. Unngå så langt det er mulig mineraloljer i dine, dine barns og din families produkter.

Bilde: http://www.flickr.com/photos/42dreams/

Meditrina - Trygg kosmetikk og økologisk livsstil

Månedens olje Juni – Citronella

June 17, 2009 by Anita  
Filed under ingredienser

Igjen tar jeg for meg en sitrusaktig olje. Jeg er glad i sitrusoljer og de har også gode virkninger i kropp og sinn. Men, det er ikke derfor jeg har valgt ut sitronella som månedens olje i Juni. Nå er nemlig utesesongen i gang, og om kvelden er mange plaget med mygg og knott. Myggen biter godt, og det klør. Dette gjør at mange verger seg for å være ute på kvelden når myggen har sin høytid. Hvis man brenner sitronellaolje, vil det kunne bidra til at myggen holder seg borte da den ikke liker denne karakteriske lukten.

 

Navn: Sitronella/Citronella

Latin: Cymbopogon nardus

Familie: Poaceae

Framstillingsmetode: Destillering

Plantedel brukt: Blad

Flyktighetsgrad: Topp

 

Det er også sitronella olje i myggoljene i handelen, men disse baserer seg på ingredienser som virker irriterende på huden. Når det står varselkryss og obs obs må ikke komme i øyner eller slimhinner reagerer jeg litt.

 

Lag din egen naturlige myggolje – se oppskrift her.

 

Hud og hår

  • Vær obs på at man kan reagere på sitronella. Prøv oljen uttynnet på et lite område først. Har du eksem eller er disponibel for allergi vær forsiktig. Bruk aldri eteriske oljer ufortynnet!
  • Sitronella virker godt til fet hud og fett hår da det regulerer talgproduksjonen.
  • Sitronella virker også antiseptisk og vil bidra til å drepe bakteriene som forårsaker acne.

 

Lag din egen hudolje til fet hud ved å blande:

2 dr. lavendel

2 dr. juniper

3 dr. citronella

I 100ml baseolje, gjerne jojobaolje

Ha gjerne i 10 ml hvetekimolje for konservering.

 

Andre virkninger

Oljen virker antidepresiv, soppdrepende, antiseptisk, energigivende, luftrensende, febernedsettende og krampeløsende.

Den er god å bruke ved forkjølelse og feber, samt hodepine.

Og den fjerner vond lukt. Spesielt god å brenne for å ta bort røykelukt.

 

 

Obs. Bør ikke brukes av gravide, ammende og barn under 2år.

 

 

Meditrina - Trygg kosmetikk og økologisk livsstil

Kjenn dine ingredienser: Sheasmør

June 3, 2009 by Anita  
Filed under ingredienser

I mange kosmetiske produkter blir etterhvert mineraloljen – som har preget kosmetikk bildet de siste 10 årene – byttet ut med gode, pleiende ingredienser. En av disse ingrediensene er Shea! (Butyrospermum parkii)

Sheatreet vokser i Afrika, og bærer frukter – sheanøttene. Disse nøttene er hellig, det er ikke lov å plukke dem fra treet. Man må altså vente med å høste dem til de har falt ned på bakken.
I noen kulturer i Vest-Afrika regner Shea som kvinnens gull. Sheatreet skal kun verøres av kvinner. Inntektene kvinnene får av å plukke sheanøtten og berabeie den videre til sheasmør er bare kvinnens inntekt.


Sheasmørets egenskaper i huden
Det er ikke fordi det er billigere enn mineraloljer og andre fettsubstanser at Shea erstatter dette mer og mer i konvensjonell hudpleie, det er nemlig en dyrere ingrediens. Men, sheasmør har mange gode egenskaper, oppstår naturlig, og er renere (og tryggere) enn kjemisk framstilte ingredienser.

  • Har en naturlig solfaktor 4 (bør IKKE brukes som eneste solbeskyttelse)
  • God til kuldekrem da det ikke inneholder vann
  • Lindrer insektsbitt og annen kløe
  • Til forebygging og behandlig av strekkmerker
  • Hjelper huden å heles, ved mindre brannsår og arr
  • Mot eksem, utslett, tørr hodebunn
  • Kan med fordel brukes til barn og babyer
  • Kan brukes oppvarmet i hånden som massasjeolje
  • Mot ømme muskler, revmatisme og leddgikt
  • Mot tørr hun, sprukne hæler og albuer
  • Mot rynker, forebygging og behandling.

Sheasmøret kan virke tregt/seigt med en gang, men smelter når du varmer det i hånda, og er da lett å smøre ut. Drøy i buk og absorberer inn i huden etterhvert.
Bruk rent sheasmør, eller bland det i dine hjemmelagde produkter.

Økobutikken har flere prdoukter i nettbutikken som er bassert på, eller inneholder sheasmør – blant annet:

Smør på flesk
PS. Det er relativt få som reagerer på sheasmør. Har du lateks-allergi bør du imidlertid ikke bruke sheasmør da det inneholder litt naturlig lateks.

Meditrina - Trygg kosmetikk og økologisk livsstil

Kjemisk eller fysisk solfilter?

May 26, 2009 by Anita  
Filed under Grønn Sommer, Nyheter, ingredienser

Mange selgere vet akkurat hva de skal si for å forvirre deg. De maser i vei og du står igjen å tenker på om det var fysisk eller kjemisk solfilter som var bra, men tenker nok at du må stole på selgeren her. Alle selgere er lært opp til å få deg til å tro på dem, for at du skal kjøpe deres produkter. Derfor er det ofte lurt å vite hva som er hva.

Fysisk solfilter

  • Naturlig mineralfilter
  • Mikropigmenter som reflekterer solstrålene
  • Kremen er “tregere” å smøre på enn ved kjemiske filtre.
  • Er lysstabil men ikke vannfast
  • Eksempler: Titandioksid og sinkoksid.
  • Finnes oftes i produkter fra helsekost og apotek. Organiske og naturlige produkter.

Kjemisk solfilter

  • Organiske, syntetiske filtre
  • Absorberer solstrålene ved at stoffet omdannes til et annet molekyl i kontakt med sol.
  • Kan, ved langvarig bruk, virke irriterende eller gi allergi.
  • Finnes oftest i konvesjonell solkrem i dagligvare.

EU regel

I følge ny EU regel som trår i kraft sommer 09 skal reglene for beskyttelse av UVA stråler forbedres. Dette er umulig å gjøre utelukkende ved bruk av fysiske filter. Derfor kan det etterhvert bli vanskelig å få tak i solkrem med bare fysisk filter i.

Meditrina - Trygg kosmetikk og økologisk livsstil

Bli kjent med ingrediensene: Sodium Laureth Sulfate – SLS

May 12, 2009 by Meditrina  
Filed under ingredienser

Neste gang du er i dagligvarebutikken – ta et hvilket som helst flytende kosmetisk produkt og se på ingredienselisten. Jeg kan nesten garantere at listen begynner slik: aqua, sodium laureth sulfate…. Du vet nok hva vann er, men vet du hva sodium laureth sulfate er, og hva det gjør i kroppen din?

Sodium Laureth Sulfate eller SLS* om du vil, er et mye brukt stoff i norsk kosmetikk. Det brukes i produkter for å få de til å skumme; shampoo, dusjsåper, tannkrem, oppvaskmiddel, ansiktsrenser og barberingsskum er blant produktene vi forbrukere forventer at skal skumme.

Desverre kan dette stoffet også virke irriterende på hud og øyne, hormonforstyrrende og kreftfremkallende. Dette er klart virkninger vi ikke ønsker å føre til kroppen vår – hvorfor tilsettes det da i kosmetikken vår?

Svaret er at dette stoffet er et billig alternativ. Mange produsenter tenker fortjeneste når de produserer et produkt. Du vil ikke merke noe forskjell i bruk av produktet hvis de tilsetter denne ingrediensen kontra en dyrere ingrediens. Derimot vil du kanskje få det igjen senere.

Øye og hudirriterende

Når en forsker skal teste ut et nytt produkt som skal roe ned huden etter irritasjon må de først lage en irritasjon i huden. Da er SLS mye brukt som hudirriterende middel både fordi det virker godt irriterende på huden og fordi det er et billig stoff. Det er noe å tenke på når du smørrer huden din inn med det hver dag i dusjen.

Bruken av SLS i barneprodukter er spesielt bekymrende. Barn er liten av vekst og får da større andel stoff i seg pr kg kroppsvekt enn voksne. Dette gjelder generelt alle typer stoffer. Barn syns det er gøy med skum og det er derfor tilsatt store doser SLS i produktene. SLS virker svært irriterende på øynene selv uten fysisk kontakt med øynene.

Hormonforstyrrende

SLS kan også virke hormonforstyrrende eller hormonhermende i kroppen. Dette stiller seg i samme kategori som parabener.

Fra miljøstatus i Norge sin side om hormonforstyrrende stoffer:

Hormoner styrer en lang rekke funksjoner hos mennesker, dyr og planter og er særlig viktig for utvikling og vekst. Det har lenge vært kjent at en del kjemikalier kan påvirke hormonbalansen hos mennesker og dyr og gi opphav til hormonliknende effekter. Påvirkningen kan skje ved at de etterlikner, øker eller hemmer virkningen av hormoner. Alle typer hormoner kan bli påvirket, men fokus er ofte blitt satt på mulig innvirkning på kjønnshormonene og da særlig det kvinnelige kjønnshormonet østrogen. Østrogen styrer blant annet kjønnsutviklingen hos fostre og unge individer både hos mennesker og dyr. Hos hanndyr kan dette medføre en “feminisering”.

* Det er her snakk om både Sodium Laureth Sulfat og Sodium Lauryl Sulfat som SLS. Disse har samme effekt i huden og produktene dine, mens Sodium Laureth Sulfat(ofte omtalt som SLES) er litt svakere enn Sodium Lauryl sulfat (ofte omtalt som SLS). Men, siden denne ingrediensen ikke kan brytes ned av leveren vil den bli i kroppen lengre.

Kilde – http://www.natural-health-information-centre.com/sls-health-implications.html

Burde dette stoffet vært lovlig i kosmetikk? Vi mener ikke det, og håper på et forbud mot hormonforstyrrende stoffer i helhet.

Månedens Olje Mai – Basilikum

May 5, 2009 by Meditrina  
Filed under Nyheter, ingredienser

Navn: basilikum

Engelsk: Basil

Latin: Ocimum basilicum

Familie: Leppeblomstfamilien

Plantedel brukt: blad og blomster

Fremstillingsmetode: destillering

Flyktighetsgrad: topp


Nå er tiden inne for lange lesedager og en god del nervøsitet for studenter. Det er nemlig eksamenstid. Derfor tar vi for oss Basilikum som månedens olje her på meditrina.no i Mai. Denne kan hjelpe i situasjoner hvor man trenger et våkent og klart sinn.

Basilikum er en krydderurt som brukes mye i matlaging, spesielt i tomatretter. Den passer godt til tomatsuppe, saus og tomatsalat. Den er litt mindre kjent som eterisk olje, men har klart gode egenskaper her også.


Egenskaper

Den vil virke krampeløsende, smertestillende, energigivende, antiseptisk, bakteriedrepnde, og fordøyelsesfremmende. Den er fin hvis du har ømme og stive muskler, og kan hjelpe til å klarne sinnet.


Virkninger i huden

På huden kan denne oljen virke utrensende og er derfor god til fet hud og acne. Den vil kunne roe ned utbrud da den er bakteriedrepende og lindrer smerte forårsaket av acneutbrud.


Oppskrifter

Oppkvikkende og styrkende Badeolje

3 dråper basilikum

2 dråper eucalyptus

3 dråper lime

Blandes med 1 ss baseolje og has i badevannet, eller i vannet til fotbad.


Hudolje til fet hud

25ml jojobaolje

2 dråper basil

3 dråper lavendel


Lommetørkle for å klarne hodet

Ha 2-3 dråper basilikumolje på et lommetørkle.

Bruk dette til inhalering.


NB! Denne oljen bør ikke brukes av gravide eller personer med epilepsi.

Bildet er lånt fra Flickr

Kjemiens virkning på oss mennesker – Tidlig pubertet

April 29, 2009 by Meditrina  
Filed under Helse, ingredienser

I løpet av de siste 50-100 årene har det eksplodert med kunstig framstilte stoffer. Mange av dem blir linket til hormonforstyrrelser og kreft.

Nå har danske forskere sammenlignet målinger med danske jenter fra 2006 med målinger fra 1991. I 1991 kom jentene i puberteten ved snittalder på 13,42. I målingene fra 2006 hadde gjennomsnittsalderen sunket til 13,13år.

Hormonforstyrrende kjemikalier blir nevnt som mulig årsak. Det er vanskelig å bevise da det finnes veldig mange forskjellige kjemikalier, og hver enkelt stoff kan virke med nesten alle andre stoff i verden.

De hormonforstyrrende virkningene har tidligere fått misstanke for å forårsake missdannelser i kjønnsorganer hos nyfødte barn, da spesielt gutter. Disse misstankene kom etter at det er bevist missdannelser i forsøk med dyr.

Kjemi i din kosmetikk

Dessverre er det slik at veldig mye kosmetikk er tilsatt farlige stoffer fordi dette gjør produktene billigere, lettere konsistens, gir lengre holdbarhet osv.

Vi anbefaler alle å sjekke sin kosmetikk, og eliminere farlig kjemi i hverdagen. De finnes rundt oss på alle kanter, og man kan aldri være trygg. Vi mener det er best å være føre var.

Du kan finne tips til trygg kosmetikk her

Kilder: http://www.ecolabel.no/cgi-bin/svanen/imaker?id=4302

http://www.vg.no/helse/artikkel.php?artid=542729